Tälle sivulle on koottu usein esitettyjä biojalostamoa koskevia kysymyksiä.
Lue vastauksista lisää hankkeestamme.
KaiCell Fibersin tuotestrategia perustuu kolmeen erilliseen kokonaisuuteen, jotka ovat:
Tuotanto, jota ei jatkojalosteta, toimitetaan kansainvälisille sellumarkkinoille. Uusien biotuotteiden osuuden kasvaessa markkinasellun osuus laskee.
Arbron™ on rekisteröity tavaramerkki, joka kuvaa sekä tekstiiliteollisuuden kuituraaka-aineen tuotantoprosessia että materiaalia. Arbronia™ käytetään myös uuden tekstiilikuidun nimenä.
KaiCell Fibers Oy ja CHTC Group ovat solmineet aie- ja yhteistyösopimuksen Arbron™-tuotteen kaupallistamiseksi. Osapuolilla on sama tavoite – käynnistää Arbronin™ tuotanto ja välttää viskoosinvalmistuksen haitalliset vaikutukset. Viskoosia tuotetaan eniten juuri Kiinassa.
Tehtaan kapasiteetti on 450 000 tonnia sellua, josta merkittävä osa jalostetaan biotuotteiksi.
KaiCellin puunhankinta perustuu lähikuituun, joka hankitaan kestävästi kasvatetuista metsistä luotettavilta puunmyyjiltä paikallisesti. Lähikuitua käyttämällä vähennetään kuljetusten päästöjä ja pienennetään hiilijalanjälkeä.
Tehdas käyttää kuitupuuta, jota saadaan nuorten ja keski-ikäisten talousmetsien hoidosta. Metsänharvennuksilla varmistetaan metsien terve kasvu. Suurin osa käytettävästä puusta perustuu harvennushakkuisiin.
Tällä hetkellä vain noin puolet Kainuun metsien vuosittaisesta kasvusta korjataan (Lähde: Luonnonvarakeskus). Harvennusikäisiä metsiä jää myös jonkin verran harventamatta. Samalla jäävät puunkorjuun työllistävät ja muut myönteiset talousvaikutukset saamatta.
KaiCell Fibersin biojalostamo käyttää raaka-ainetta yhteensä 3,5 miljoonaa kuutiota vuodessa. Metsät kasvavat Kainuussa noin 6,9 miljoonaa kuutiota vuodessa, mihin sisältyy sekä ainespuu että ainespuukokoinen energiapuu. (Ainespuuksi kutsutaan kaikkea puuta, jota kannattaa jalostaa.)
Noin neljännes metsätalousmaasta on Kainuussa metsien talouskäytön ulkopuolella. Kainuun metsistä lähes 90 % on sertifioitu. KaiCell Fibers tukee kestävää metsien käyttöä ja hankkii vain sertifioitua puuta.
Tavoitteena on investointipäätöskelpoisuus vuonna 2019. Rakentaminen kestää noin kolme vuotta. Biojalostamon tuotanto käynnistyisi vuoteen 2023 mennessä.
Tehdasalueen suunnittelussa otetaan huomioon tulevan toiminnan tarpeet. Suunnittelussa yhdistetään niin perustuotteiden, jatkojalosteiden ja biotuotteiden vaatimukset. Alueelle on muotoutumassa uuden ajan bioekosysteemi.
Biotuotetehtaan ympäristövaikutukset arvioidaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA). Tämän menettelyn kuluessa ympäristövaikutukset arvioidaan, raportoidaan ja julkistetaan sekä käydään läpi sekä paikallisten sidosryhmien että viranomaisten kanssa.
Sellun valmistus alkaa raaka-aineen eli kuitupuun kuorimisella ja hakettamisella. Puuhake keitetään sellukattilassa, jossa erotetaan puun selluloosakuidut, hemiselluloossa ja ligniini toisistaan. Kemiallisen sellun valmistusmenetelmä voi olla emäksinen sulfaattimenetelmä tai hapan sulfiittimenetelmä. Keittoprosessi voi olla jatkuvatoiminen prosessi tai panoksittain toimiva ns. eräkeitto. Eräkeitossa on useita eri vaiheissa olevia ja rinnakkain toimivia keittimiä, joita täytetään ja puretaan yhtä kerrallaan. Jatkuvatoimisessa keitossa keitto tehdään jatkuvatoimisena virtana yhdessä tai kahdessa sarjassa olevassa keittimessä.
Keitetty massa on väriltään ruskeahko ja se pestään sekä yleensä valkaistaan. Sellumassa kuivataan ja toimitetaan edelleen jatkojalostettavaksi.
Raakavesi otetaan Oulujärvestä.
Puhdistetut poistevedet johdetaan Oulujärveen. Teknologia valitaan BAT-periaattein (BAT = Best Available Technology, paras käytettävissä oleva teknologia).
Sellutehdas käyttää rikkihappoa valkaisukemikaalien valmistukseen ja prosessien pH:n säädössä. Tehtaan jätevesissä oleva sulfaatti on peräisin em. käyttökohteista. Jätevesissä olevan sulfaatin määrää pyritään vähentämään optimoimalla kemikaalien käyttöä ja etsimällä korvaavia vaihtoehtoja.
Sulfaatit ovat pitkään olleet hallinnassa sellutehtaissa eikä ne ole aiheuttaneet ympäristönsuojelullisia haittoja vesistöissä. Monet sellutehtaat ovat Paltamon yksikköä suurempia ja sijaitsevat pienempien vesistöjen äärellä. Joten jo lähtökohtaisesti Paltamon kuormitus on pienempää, kuin olemassa olevissa sellutehtaissa Suomessa ja maailmallakin. Olemassa olevien laitosten yhteydessä sulfaattipitoisuudet ovat olleet hyvin hallinnassa ja niiden teknologia on koettua. Myös KaiCellin sellutehtaan prosessit perustuvat parhaaseen käytettävissä olevaa teknologiaan (BAT = Best Available Technology).
Oulujärven vesitilavuus on 6,7 km3 ja sen vaihtuvuus on 0,85 vuotta eli se vaihtuu alle vuodessa. KaiCellin jätevesimäärä on noin 2 promillen luokkaa vaihtuvuudesta.
Jos hiukan suhteutetaan kansanomisin termein.
Jos Oulujärven tilavuus vastaa ämpärin (10l) tilavuutta, KaiCell tuottaa puhdistettuja prosessivesiä kaksi ruokalusikallista ämpärilliseen vettä.
Jos taas sulfaatti ajatellaan ruokasuolaksi tarkoittaa KaiCellin sulfaattikuorma prosentin verran teelusikan tilavuudesta sekoitettuna ämpärilliseen vettä.
Toisaalta jo nyt talousveden sulfaattipitoisuudelle suositusarvo on enimmillään 250 mg/l, joka vastaa teelusikallista sulfaattia suhteessa ämpärin tilavuuteen, joka olisi noin 100-kertainen määrä KaiCellin tuottamaan sulfaattimäärään suhteutettuna.
AOX eli kloorautuneet orgaaniset yhdisteet muodostuvat sellun valkaisuprosessissa, kun klooridioksidi reagoi sellumassan kanssa, joka samalla vaalenee.
AOX-päästöt vähenivät jo 90-luvulla, kun sellun valkaisussa luovittiin alkuainekloorin käytöstä. Nykyään, kun valkaisussa käytetään klooridioksidia ja sen käytön minimoimiseksi vielä lisäksi happea ja peroksidia, ovat AOX-päästöt vähentyneet merkittävästi. Nykyisillä AOX-päästötasoilla ei ole havaittu olevan vaikutuksia ympäristöön.
Projekti tuottaa noin 200 miljoonan euron taloudelliset vaikutukset vuodessa. Biojalostamo työllistää suoraan noin 220 henkilöä ja välillisesti yli 1 000. Investoinnin suuruus on noin 900 miljoonaa euroa. Parin vuoden rakennusaikaiset vaikutukset talouteen ovat myös merkittävät.
Useat rahoitusmuodot ovat mahdollisia, mutta lähtökohtaisesti KaiCell Fibers hakee partnereita hankkeen eteenpäin viemiseksi.